fbpx

Wat is Bullet Journallen?


Bulletjournals Assortiment Vierkant

Bullet Journal (BuJo), waar de een compleet enthousiast raakt bij het horen van het woord, krijgt de ander een groot vraagteken boven zijn of haar hoofd. In deze blog wil ik je graag uitleggen wat het is en wat je er mee kan doen. Al is de vraag ‘wat kan je met een bullet journal doen’ eigenlijk niet volledig te beantwoorden. Je kunt er namelijk oneindig veel mee. 

Allereerst: Wat is een bullet journal?

Heel simpel gezegd: het is een boek met stippen. Dat klinkt heel saai maar juist daarom kan je er zo onwijs veel mee. Laat vooral je eigen creativiteit zijn gang gaan!

Het is ontworpen door Ryder Carroll. Hij is product designer en succesvol schrijver. Op jonge leeftijd kreeg hij last van leerproblemen. Hierdoor is hij begonnen met het ontwikkelen van een methode die voor hem werkte. Dit groeide uit tot iets veel groters dan hij bedacht had. Voor hem gaat het bullet journallen om bewust leven. Zelf noemt hij het: ‘The art of intentional living.’

Dit is natuurlijk iets heel moois, bewust leven. Bewust dingen doen en niet op de automatische piloot je leven leven. Daarvoor kan je een bullet journal echt perfect gebruiken en dat doe ik dan ook.

Wat is Bullet Journallen 1 Avalinn

Je kan ervoor kiezen om er echt een agenda van te maken en alles op deze manier in te plannen. Ik moet zeggen, mijn respect heb je als je dat doet. Dit is namelijk best heel veel werk. Zelf doe ik dat niet. Ik gebruik mijn bullet journal meer als maandoverzicht en uiteindelijk als jaaroverzicht. Zo maak ik elke maand mijn standaard pagina’s zoals de maandkalender, stappenteller pagina en self-care pagina. Deze standaard pagina’s wissel ik af met pagina’s waarop ik bijvoorbeeld schrijf welke kerstfilms ik al gekeken heb! (Ja, ik kijk nu al kerstfilms! Heerlijk!) Ook maak ik tussendoor pagina’s met foto’s, pagina’s waar ik doelen op schrijf en nog meer pagina’s met foto’s. Natuurlijk kan je er nog veel meer mee! Je kan bijvoorbeeld je ‘gewoontes’ tracken of, zoals op de foto hieronder te zien is, een overzicht maken met cadeau ideeën voor de feestdagen. Je kunt een overzicht maken waarop je elke dag aangeeft door middel van kleuren hoe je je voelt of voor de minder nette mensen onder ons: je kunt ook een pagina maken met wat je wanneer gaat schoonmaken of opruimen. Je kunt het zo uitgebreid maken als dat je zelf wilt!

Wat is Bullet Journallen 2 Avalinn

Ik vind deze manier van bullet journallen echt goud! Hierdoor heb ik een onwijs leuk overzicht van wat we wanneer gedaan hebben en wat ik wanneer wilde doen. En geloof mij: voor de mensen die houden van lijstjes maken, is dit echt fantastisch! Zonder lijstjes heb ik namelijk echt geen overzicht, ik vergeet alles en dan gaat het helemaal fout. Ook draait mijn hoofd echt overuren als ik niks op schrijf. Wat voor mij weer te merken is aan dat ik niet in slaap val ‘s avonds omdat ik maar blijf nadenken.

Buiten dat het rust geeft in mijn hoofd om alles op te schrijven, geeft het mij ook rust omdat ik elke week een avond voor mijzelf plan. Dan ga ik de hele avond bullet journallen met mijn moeder en mijn zus. Op deze avonden is het onwijs gezellig en we kletsen wat af natuurlijk! Mijn vriend krijgt rust in zijn hoofd door te sporten en ik krijg rust in mijn hoofd als ik bullet journal.

Kort om: bullet journallen doet veel voor mij! Het stimuleert mijn creativiteit, het geeft mij uitdaging, het zorgt ervoor dat ik elke week echt even tijd heb voor mezelf en het geeft rust in mijn hoofd. 

Veel liefs,

Amber


Geef een reactie

%d bloggers liken dit: